Schaatsen voor water

 

 

Plan Nederland organiseert van 13 tot en met 24 november 2017 voor de zeventiende keer de grote landelijke scholierenactie Schaatsen voor Water. 

Onze school gaat samen met de scholen uit Gauw en Tersoal meedoen aan deze actie. Zodra de datum bekend is, wordt deze met u gedeeld. 

De leukste schaatsactie van het jaar! 

Plan Nederland organiseert deze jaarlijkse actie, waarbij duizenden scholieren in heel Nederland hun schaatsen aantrekken en zoveel mogelijk geld inzamelen voor waterprojecten in Ethiopië. Dankzij deze actie hebben kinderen in Ethiopië straks veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen op school. 

 

 

Sterfte door vervuild drinkwater 

In Nederland komt er schoon water uit de kraan. Je kunt het drinken, ermee douchen, spelen, koken, de wc doorspoelen en je handen wassen. In veel Afrikaanse landen is dat een ongekende luxe. Wereldwijd sterven elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Voor meisjes betekent waterschaarste vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc’s op school is voor meisjes een belangrijke reden om met school te stoppen. 

 

Veilig drinkwater en betere hygiëne 

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water worden in de regio Amhara in het noordwesten van Ethiopië drinkwatervoorzieningen aangelegd. Er wordt gezorgd voor goede sanitaire voorzieningen op scholen en er wordt voorlichting gegeven over hygiëne. Duizenden kinderen en hun familie krijgen door de inzet van Nederlandse scholieren toegang tot veilig drinkwater en betere hygiëne. Meer over het werk van Plan in Ethiopië. 

Wat doet Plan met de opbrengst? 

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water legt Plan in Amhara op scholen een waterpomp en watertanks aan. Voor meisjes worden aparte toiletblokken gebouwd, inclusief invalidetoilet. Er komen School Healthclubs, waar leerlingen cursussen krijgen over hygiëne. Er wordt gepraat over handen wassen, zeep, bacteriën en een juist gebruik van de latrines, maar ook over hygiëne rondom de menstruatie. Voor noodgevallen wordt maandverband ter beschikking gesteld. 

Lespakket 

Er is een lespakket ontwikkeld over drinkwaterproblematiek in Ethiopië met informatie over schaatsen als sport en tips voor een goede voorbereiding op de actie. Gezondheid is hierbij een belangrijke schakel: veilig drinkwater is essentieel om gezond te zijn en te blijven, maar voldoende bewegen is dat ook.